Гръцкото Министерство на климатичната криза и гражданската защита обяви 13 мерки в помощ на пострадалите от опустошителните пожари през този месец в префектура Еврос в Североизточна Гърция.

Пожарите в Гърция не стихват, щетите са мащабни

Държавните помощи съдържат финансиране на физически и юридически лица, като ще бъдат обособени засегнатите райони, на базата на които ще се отпускат съответните субсидии.

За жилищата, които се характеризират като опасни за живеене или временно негодни за ползване, ще се отпуска първа държавна помощ съответно 5000 или 10 000 евро.

Също така ще се покрият и разходите за временно жилище на постоянните жители, чиито домове са засегнати от пожарите, като субсидията варира от 300 до 500 евро, а на домакинствата ще бъде изплатена финансова помощ в зависимост от регистрираните щети. 

За предприятията и организациите с нестопанска цел, които са пострадали от продължителните пожари, гръцките власти отпускат първа помощ между 2000 и 4000 евро зависимост от обхвата на щетите.

Част от другите мерки са спиране на данъчните задължения за шест месеца, спиране на изпълнителните действия, спиране на поземления данък за тригодишен период, прекъсване на осигурителните вноски за шест месеца за предприятия, разположени в обособените зони, засегнати от пожарите.

В мерките за безвъзмездна помощ са предвидени и предприятия със стопанска цел и земеделски стопанства, като за предприятията се дава възможност по специална схема да прекратят трудовите договори на служителите, които ще получават държавна помощ от 534 евро за три месеца.

Пожарите в Еврос продължават над седмица, като поради ветровете непрекъснато се разпалват. До днес продължават евакуациите на селища. Най-голямо остава огнището около селището Котрония в близост до резервата Дадия, където пожарите отнеха живота на близо 20 души. В района работят 475 пожарникари, 100 специализирани автомобила, 11 противопожарни самолета и 5 хеликоптера, съобщи телевизия „Скай“.
Анна Нацариду/БТА