/ iStock/Getty Images
Два инцидента, свързани с петролния сектор, станаха в Сирия: пожари избухнаха в рафинерия в централната провинция Хомс и на танкер край бреговете на страната, предадоха световните агенции.

Асошиейтед прес отбелязва, че това е станало на фона на поредица от мистериозни атаки срещу сирийски петролни обекти и кораби през последните месеци.

Пожар в ирански химически завод

По-голямата част от петролните находища в Сирия са извън контрола на правителството. Те са в ръцете на подкрепяните от САЩ кюрдски милиции в североизточната част на страната и това засили зависимостта на страната от иранските доставки. Затягането на западните санкции срещу Иран и режима в Дамаск, както и недостигът на валута, обаче затруднява снабдяването на Сирия, отбелязва Ройтерс.

Пожарът в едната от двете сирийски петролни рафинерии вече е овладян. Няма пострадали хора, но обектът е понесъл известни щети, каза служител. Според сирийската държавна телевизия, пожарът е бил причинен от изтичане на суров петрол от помпена станция.

Сега режимът в Дамаск контролира само петролни и газови находища в централната част на страната. Големите петролни полета в Източна Сирия са в ръцете на кюрдски милиции, съюзници на оглавяваната от САЩ коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Пожар избухна на борда на ирански петролен танкер

Междувременно пожар избухна днес на танкер край сирийското пристанище Банияс. Държавната информационна агенция САНА съобщи, че той е бил причинен от повреда в двигател. Екипажът е успял да изгаси огъня. Няма пострадали хора.

В края на миналия месец сирийското министерство на петрола съобщи, че на борда на танкер край бреговете на страната е избухнал пожар след предполагаема атака с дрон, припомня Асошиейтед прес. 
БТА