Повечето поляци са за ратификация на Договора от Лисабон
Повечето поляци са за ратификация на Договора от Лисабон / netinfo
Шейсет и пет процента от поляците са за ратификация на Договора от Лисабон, предаде Франс прес, позовавайки се на проучване на общественото мнение, публикувано днес в полския вестник "Газета виборча". Едва 15 процента от поляците са против ратифициране на документа. 20 процента от анкетираните нямат мнение.

Допитването е направено в момент, когато полската опозиция, ръководена от брата на президента Лех Качински - бившия премиер Ярослав Качински, заплашва да блокира парламентарната ратификация на договора и настоява за референдум. Братята Качински искат Полша да получи допълнителни гаранции от Брюксел, че ако приеме Хартата за основните права на човека към Лисабонския договор, Брюксел няма да наложи на Варшава легализиране на еднополовите бракове. Братята Качински се опасяват също, че експулсираните от Полша германци биха могли да предявят претенции върху германски територии, предоставени на Полша след Втората световна война.

Допитването във вестник "Газета виборча" показва обаче, че според 69 процента от поляците Лисабонският договор няма да наложи легализиране на еднополовите бракове в католическа Полша. 64 процента са убедени, че договорът няма да подтикне германците да предявят претенции върху земи в Западна Полша.

Според анкета, публикувана в полския вестник "Жечпосполита", самите привърженици на партията на братята Качински "Право и справедливост" са разединени относно Лисабонския договор. 32 от симпатизантите на партията са за ратифициране на Лисабонския договор, а едва 17 процента са против. 34 процента няма да участват в референдум, ако бъде организиран, а 17 процента нямат мнение по въпроса.