/ Thinkstock/Getty Images
Полша трябва да предприеме "решителни действия" срещу решението на Европейската комисия да откаже финансиране по програма за побратимяване между градове от ЕС и шест полски общини, приели резолюции срещу ЛГБТ, заяви правосъдният й министър Збигнев Жобро, цитиран от ДПА.

При подобен "незаконен натиск и подобни незаконни действия от страна на ЕК дълг на полското правителство е да защити местната власт", каза Жобро на пресконференция. 

"Ще браним закона от незаконните действия на ЕС, за да защитим по този начин върховенството на закона", добави той.

Вчера вниманието към този въпрос насочи европейският комисар за равенството Хелена Дали със своя публикация в Туитър, в която заяви, че тези решения с негативни последствия са взети, защото "европейските ценности и фундаментални права трябва да бъдат зачитани от държавите членки и властите в отделните държави".

Днес говорителят на Комисията Адалберт Янц отказа да назове засегнатите градове, защото по думите му Еврокомисията не разкрива информация за неуспешни молби за участие в програмата.

Към днешна дата местната власт в над 50 населени места, предимно в югоизточната част на Полша, са приели необвързващи резолюции срещу "ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални) идеологията", което се превърна в повод за полемика във вътрешен и международен план, отбелязва ДПА.

Местната власт в около 40 други населени места прие така наречените "харти на местното самоуправление за семейните права", в които се говори за "опазване на брака като съюз между мъжа и жената" и "предпазване на децата от нравствена поквара".
БТА