Полша няма да вдигне ветото за преговорите ЕС-Русия
Полша няма да вдигне ветото за преговорите ЕС-Русия / netinfo

Полша няма да вдигне ветото Европейският съюз не успя да убеди Полша да вдигне ветото си върху преговорите с Русия за ново стратегическо споразумение, наложено в знак на протест срещу руската забрана за внос на полско месо. Това съобщи Ройтерс, като цитира европейски дипломати.

"Няма споразумение", каза европейски дипломат, след като ЕС се опита в продължение на два дни да убеди Варшава да приеме компромисно предложение, което ще даде "зелена светлина" за стратегическите преговори.

Полски дипломат обаче каза, че все още има време за допълнителни преговори и въпросът не е приключен. Преговорите са споразумение, което обхваща енергетиката, търговията, политическото сътрудничество и човешките права, трябваше да започнат утре на срещата на върха ЕС-Русия в Хелзинки.

Според европейски представители срещата на върха ще се състои и съществуващото до момента споразумение за партньорство и сътрудничество между Русия и ЕС ще остане в сила, докато не бъде договорено и ратифицирано новото споразумение.