Полша не е готова да отмени ветото върху преговорите с Русия
Полша не е готова да отмени ветото върху преговорите с Русия / netinfo

Полша още не е готова да отмени ветото си върху преговорите за сключване на ново споразумение за партньорство между 25-те страни членки на ЕС и Русия, заяви финландският премиер Мати Ванханен на пресконференция след срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел.

През последните два дни бяха водени интензивни преговори с полското ръководство, включително с участващия в срещата на ЕС президент Лех Качински, съобщи Ванханен, който сега е председател на ЕС.

"Полша още не е готова да се оттегли ветото си. Ще бъде необходимо още известно време за разрешаването на проблема", заяви той.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу припомни, че въпросът за полското вето не е включен в дневния ред на срещата. Той обаче призна, че е обсъждал въпроса с Качински.

"Отново заявих на полския президент, че Европейската комисия разбира неговата позиция и тревогата на Полша", подчерта Барозу.

Полският президент Лех Качински заяви по-рано, че страната му е готова за компромис по въпроса за ветото на преговорите на ЕС за сътрудничество с Русия и е представила на председателя на Европейската комисия компромисни предложения за отмяна на ветото.

Заради руското ембарго върху вноса на полски хранителни стоки, което е в сила от ноември 2005 г., преди около две седмици Полша блокира преговорите за ново споразумение за партньорство между 25-те страни членки на ЕС и Русия.

Преди срещата на върха ЕС-Русия в Хелзинки на 24 ноември Полша постави условие Москва първо да вдигне забраната над вноса на полско месо, припомня Франс прес.