Политковская е номинирана за награда на ЕС за защита на човешките права
Политковская е номинирана за награда на ЕС за защита на човешките права / netinfo

Убитата миналата година руска разследваща журналистка Анна Политковская е сред номинираните за наградата "Сахаров" на Европейския съюз за отстояване на човешките права за 2007 г. Списъкът на номинираните ще бъде публикуван утре, предаде Асошиейтед прес.

Всяка година Европейският парламент присъжда наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на изключителни личности или организации, които се борят за защита на човешките права, на правата на малцинствата, за спазване на международните закони, за демократизация и върховенство на закона.

Политковская, която критикуваше руския президент Владимир Путин и разследваше посегателствата над човешките права в Чечения, бе застреляна на 7 октомври миналата година. Тя бе 13-тият журналист, убит по подобен начин, откакто Путин дойде на власт през 2000 г.

Според АП другите четирима номинирани за наградата са Вселенският патриарх Вартоломей Първи, китайските правозащитници Цзън Цзинян и Ху Цзя, афганистанската защитничка на правата на жените Джоя Малалай, суданският правозащитник Салих Махмуд Осман.

На 24 септември Комисията по външните работи и Комисията по развитие на Европейския парламент ще изберат трима от номинираните, а победителят ще бъде излъчен от лидерите на политическите групи в парламента на 25 октомври.

Миналата година наградата бе спечелена от водача на опозицията в Беларус Александър Милинкевич, припомня АП.