Албания
Албания / ThinkStock/Getty Images
Aлбанският парламент не успя да избере нов президент, след като за третия тур на гласуването не бяха номинирани кандидати, предаде Асошиейтед прес.
Управляващата лява Албанска социалистическа партия и опозицията не успяха да постигнат компромис за кандидат, който да замени президента Илир Мета, а независим кандидат не беше издигнат.

На първите три тура победителят трябва да получи поне три пети от гласовете, или 84 депутати. Управляващите социалисти, които разполагат със 74 от 140-те места в парламента, досега нямаха достатъчно гласове, за да излъчат свой кандидат.

САЩ: Време е Северна Македония и Албания да продължат заедно напред към присъединяване в ЕС

В последните два тура обаче е необходимо само мнозинство от 71 депутати.

Въпреки че при първите три тура в три последователни понеделника не бяха проведени гласувания, правната комисия на парламента заяви, че официално счита гласуванията за проведени. Следващият опит е насрочен за следващия понеделник. Очаква се социалистите да предложат и гласуват кандидат, макар че не са казали кой ще бъде той. Кандидатите се предлагат от група от най-малко 20 депутати.

Мета, който е на поста от юли 2017 г., беше член на Социалистическата партия, преди да основе по-малкото си ляво Социалистическо движение за интеграция. Като президент той редовно влизаше в конфликт с правителството и няма неговата подкрепа за втори мандат.

Кирил Петков се срещна а с президента на Албания Илир Мета

Президентът, който има право на до два петгодишни мандата, има до голяма степен церемониална роля и от него се очаква да бъде надпартиен. Президентството има известна власт над съдебната система и въоръжените сили.
 
БТА