Погребаха част от жертвите на атентатите в московското метро
Погребаха част от жертвите на атентатите в московското метро / cнимки: Reuters

В руската столица днес бяха погребани 13 от жертвите на терористичните актове, извършени в понеделник в московското метро. При двете атаки загинаха общо 39 души. Хиляди се стекоха на седем московски гробища и на две гробища в московски предградия, за да се сбогуват с невинните жертви на нападенията. В събота ще бъдат погребани още пет от жертвите, предадоха световните агенции.

Кметството на Москва съобщи, че за погребението на всеки един от убитите в атентатите са отделени по 37 000 рубли. Освен това московските власти ще изплатят на роднините и близките на загиналите по 300 000 рубли. На тежко ранените в атентатите ще бъдат платени суми от по

Погребаха част от жертвите на атентатите в московското метро
netinfo
150 000 евро, а по-леко пострадалите ще получат по 50 000 рубли.

Погребенията на жертвите преминаха на фона на посещението на руския президент Дмитрий Медведев в Дагестан, уточнява БТА. Облечен с черна тениска под черния си костюм и палто, президентът призова в дагестанската столица Махачкала за по-сурови мерки за борба срещу тероризма. Анализатори отбелязаха, че докато е отправял призива, Медведев е използвал характерния за бившия президент и настоящ премиер Владимир Путин твърд тон.

12 души, девет от които сътрудници на Министерството на вътрешните работи, загинаха вчера след взривове в дагестанския град Кизляр. При двете експлозии пострадаха още 23-ма души. Според Министерството на вътрешните работи на Дагестан и двата взрива са дело на атентатори камикадзе. Днес двама загинаха при експлозия в лек автомобил в Хасавюртовския район на републиката, съобщи АП.

В понеделник 39 души загинаха след две бомбени нападения в московското метро - най-кръвопролитните в Москва от шест години насам. Единият взрив избухна на метростанция "Лубянка", намираща се под едноименния площад, където е била централата на КГБ, а сега - Федералната служба за сигурност (ФСБ). Около 45 минути по-късно избухна втора експлозия на метростанция "Парк на културата". По предварителни данни експлозиите са били с мощност 3 кг тротилов еквивалент.

Погребаха част от жертвите на атентатите в московското метро
netinfo