/ БГНЕС
В Израел се провеждат 23-те предсрочни избори за Кнессет (парламентът на страната).

Израел парламентарни избори
БГНЕС

10 840 избирателни секции ще функционират в страната. Повечето от тях отвориха в 7:00 ч. местно време и ще бъдат затворени в 10:00 ч. В малките градове гласуването ще се проведе от 8:00 до 20:00 часа. Списъците с избиратели включват повече от 6,4 милиона души, но около половин милион израелци с право на глас живеят постоянно в чужбина и не участват в избори.

За трети пореден път през последните 11 месеца се провеждат парламентарни избори в Израел, тъй като водещите политически сили не успяха да създадат коалиционно правителство - нито след априлските избори за 21-ия Кнессет, нито през септември за 22-ия Кнессет. Около три дузини политически партии и блокове се кандидатират за Кнессет, претендирайки за места в 120-местния парламент.

Израел парламентарни избори
БГНЕС

Според полицията, повече от 18 000 полицаи, граничари и доброволци ще гарантират за безопасността на избирателите в Израел. Контролните пунктове на границата с палестинските територии на Западния бряг и Ивицата Газа са затворени днес.

Специални мерки са предприети от властите на страната поради епидемията от коронавирус в света. В Израел през последните няколко дни бяха идентифицирани няколко души, върнали се от пътувания в чужбина. Властите на страната взеха строги мерки за предотвратяване на епидемията, като спряха полетите до Китай и Тайланд и забраниха посещения в страната на чужденци, които през последните две седмици са пребивавали в Австралия, Италия, Япония и Южна Корея, както и Тайланд, Хонконг, Макао и Сингапур.

Израел парламентарни избори
БГНЕС

Нетаняху обеща анексия на части от Западния бряг ден преди ключовите избори в Израел

За гражданите на Израел, които се връщат от тези страни, както и тези, които са имали контакт с болните, се препоръчва строга 14-дневна карантина, което предполага отказ да посещават обществени места. Така в деня на гласуването над 5 500 израелци се налага да бъдат под карантина. За да могат те да упражнят правото си на глас, днес за тях са организирани 16 специални палатки за гласуване, разположени далеч от многолюдни места и разпръснати из цялата страна, като избирателите ще бъдат отделени от членовете на изборните комисии чрез прозрачна преграда. Избирателите ще получат специален защитен комплект, включващ маска, ръкавици, писалка за еднократна употреба. След гласуването тези елементи ще бъдат унищожени.

Избирателната активност на последните избори през септември 2019 г. беше 69,4%, което е с 1,5% повече в сравнение с април 2019 г. За да се увеличи избирателната активност, денят на гласуване е обявен за платен отпуск в Израел. Затворени са училища и детски градини.

Израел парламентарни избори
БГНЕС


Според израелската статистическа служба, 79% от имащите право на глас са евреи, 16% са араби (мюсюлмани, християни и други), а други 5% са християни с други националности и граждани с неутвърден статус.

Веднага след затварянето на всички избирателни секции ще бъдат публикувани първите прогнозни резултати.

Ден преди третите избори в Израел за година премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че ако бъде избран отново, ще анексира част от окупирания Западен бряг в рамките на седмици. Той обяви "четири големи спешни мисии". Сред тях са подписване на "исторически" договор за отбрана със Съединените щати, ключов съюзник на Израел, и "изкореняване на иранската заплаха", без да уточнява плана си за Техеран.

Той многократно се ангажира да спре ислямската република да разработва ядрено оръжие и не изключи използването на сила. Нетаняху също така се обяви за възпиране на ирански и съюзни сили, действащи в съседна Сирия.

Израел редовно изстрелва ракети, които, според негови изявления, са по ирански цели в Сирия, където елитните ирански сили и съюзните милиции играят ключова роля в конфликта на страната.

Израел парламентарни избори
БГНЕС


Нетаняху заяви, че четвъртата му „незабавна“ цел, ако спечели друг мандат - въпреки изправянето пред съдебен процес по множество обвинения в корупция - ще бъде основна икономическа реформа, която да свали високите разходи за живот в Израел.

След неубедителните избори през април и септември, последните проучвания на общественото мнение поставиха десния Нетаняху и неговия центристки съперник Бени Ганц почти на равни позиции в гласуването днес. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, чието политическо бъдеще зависи от днешните парламентарни избори с неясен резултат, призова гражданите да гласуват въпреки опасенията от коронавируса, предаде Франс прес.

"Този случай с коронавируса е изцяло под контрол. Хората могат да гласуват напълно спокойно", заяви Нетаняху, след като пусна бюлетината си в избирателна секция в Ерусалим. До момента в Израел бяха потвърдени 10 случая на коронавируса. Израелските власти създадоха специални избирателни секции за 5600-те израелци, за които се смята, че са били в контакт със заразени или са пътували в засегнати от епидемията страни.

В една от секциите в Ерусалим някои гласоподаватели се явиха да гласуват с маски пред членове на изборна комисия, облечени в защитни костюми. Цялата сцена приличаше на научнофантастичен филм, отбелязва АФП. Властите обаче се опасяват, че "фалшиви новини" за новия коронавирус може да подтикнат избирателите да не гласуват.

Израелският президент Реувен Ривлин окачестви днес предизборната кампания като "мръсна и достойна за съжаление" и призова да се сложи край на политическата криза. "Не заслужаваме още една подобна мръсна и достойна за съжаление предизборна кампания като приключилата днес и не заслужаваме тази безкрайна нестабилност. Заслужаваме правителство, което да служи на народа", подчерта той, след като упражни правото си на глас.
БГНЕС