Ян Куциак
Ян Куциак / БГНЕС
Словашкият разследващ журналист Ян Куциак, убит през февруари, ще бъде почетен в Германия на 3 май. Тогава той ще стане първият носител на новоучредената награда "Аксел Шпрингер" за млади журналисти, предаде ДПА.

Демонстранти в Словакия искат независимо разследване за убийството на Куциак
 
Отличието се връчва за изключителен принос на млад журналист от страна извън немскоезичния свят и е придружена с чек за 5000 евро, обяви медийната група "Аксел Шпрингер". Наградата и чекът ще бъдат получени от сестрата на Куциак Мария и бивши негови колеги от сайта "Актуалити" (actuality.sk).
 
Куциак беше редактор в отдела за разследваща журналистика на "Актуалити". Сайтът е част от съвместното предприятие "Рингир Аксел Шпрингер Словакия". През февруари 27-годишният журналист и годеницата му бяха застреляни в дома им в Словакия. По това време Куциак работел по статия за връзки между словашкото правителство и италианската мафия.

Откриха мъртви словашки журналист и приятелката му
 
Наградите "Аксел Шпрингер" за млади журналисти се раздават всяка година около 2 май, рождения ден на покойния издател, чието име носи германският медиен гигант. Европол заяви, че вижда възможност за подобряване на сътрудничеството с Малта по случая с убитата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде Ройтерс, като се позова на писмо на полицейската служба до европейски депутат.
 
През октомври малтийската журналистка беше убита близо до дома си при бомбен атентат. Малтийските власти обвиниха трима мъже в извършване на убийството, но не са установили поръчителите.

ЕС поиска от Словакия бързо разследване на убийството на Куциак  

По молба на малтийските власти Европол участва в разследването от самото му начало. "Макар и да продължаваме да работим в тясно сътрудничество с малтийските власти, има известна възможност за подобрение в това сътрудничество и дейно се опитваме да постигнем това", пише в писмо с дата 26 април, видяно от Ройтерс, приключващият мандата си директор на службата Роб Уейнрайт. Той посочва, че разследването е с "висока сложност" и включва неуточнен брой държави от ЕС. "Появиха се нови безпокойства, които сега са предмет на по-нататъшно разследване на Европол с висок приоритет", добавя Уейнрайт.
 
Говорител на малтийското правителство каза следното: "Малта сътрудничи с Европол на всички нива, за да разплете до дъно този случай. Ако има място за подобрение, ще направим всички подобрения, каквито са нужни".

Десетки хиляди протестираха в Словакия, искат нови избори
 
Представител на ЕС заяви, че Европол изпитва известно безпокойство от степента на сътрудничество, което получава от малтийските власти, и че с напредването на следствието службата повдига повече подобни въпроси.
 
Писмото е до европейския депутат социалисти Ана Гомес, която ръководи делегацията на Европейския парламент за разследване на върховенството на закона и прането на пари в Малта. Засега Гомес не направила коментар.
 
На този фон група местни и чуждестранни медии, включително Ройтерс, започнаха да следят истории, отразявани от Каруана Галиция. Инициативата се казва "Проект Дафне".
БТА