Почина режисьорът на Любовна история Артър Хилър
Почина режисьорът на Любовна история Артър Хилър / ThinkStock/Getty Images

Артър Хилър, режисьорът на един от най-популярните романтични филми на всички времена - "Любовна история", почина на 92-годишна възраст в Лос Анджелис, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на изявление на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Хилър е режисирал над 30 филма в различни жанрове между 1957 и 2006 г., които са получили 15 номинации за награди "Оскар" и са спечелили две. Петима актьори са получили номинации за престижното отличие за участието си в негови ленти.

"Любовна история", който е най-големият успех на режисьора, получава седем номинации за "Оскар", но печели само един - за най-добра оригинална филмова музика. Въпреки че филмът е бил на косъм да не бъде заснет, той се оказва невероятен хит със 100 милиона долара приходи.

Сред някои от най-забележителните филми на Артър Хилър са: "Сребърна стрела" (Silver Streak), "Американизирането на Емили" (The Americanization of Emily), "Болницата" (The Hospital), "Никога вече Ню Йорк" (The Out of Towners), "Човекът от Ла Манча" (Man of La Mancha), "Автора! Автора!" (Author! Author!), "Самотният Лари" (The Lonely Guy) и "Апартамент в х-л "Плаза" (Plaza Suite). Хилър режисира и епизоди от няколко популярни сериала, включително пилотната серия на класиката в мрачната комедия "Семейство Адамс".

Артър Хилър е бил президент на Академията за кинематографично изкуство и наука в периода 1993-1997 г.