/ iStock/Getty Images
Легендарният боливудски актьор Дилип Кумар, известен като "крал на трагедията", почина на 98 години в болница в Мумбай след дълго боледуване, съобщиха световните агенции.

Кумар е прочут с изпълненията си на множество трагични роли и оттам идва и прозвището му.

През изминалия месец той два пъти постъпва в болница, след като се оплаква от задъхване. Семейството му разпространи в Туитър вестта за кончината му.
Индийският премиер Нарендра Моди написа в Туитър, че кончината на Дилип Кумар е загуба за света на индийската култура и поднесе съболезнования на семейството и на почитателите на актьора.



Звезди на индийското кино заляха социалните мрежи с думи на почит към актьора. "Отиде си една институция", написа суперзвездата на Боливуд Амитаб Бачан.

"Това е краят на една ера", смята режисьорът Мадур Бандаркар.

Дилип Кумар е роден като Мухамад Юсуф Хан на 11 декември 1922 г. в семейство на мюсюлмани в Пешавар, днешен Пакистан. Променя името си на Дилип Кумар, когато дебютира в Боливуд. Снима се в повече от 60 филма в своята шестдесетилетна кариера. През 1994 г. е отличен с най-престижната национална награда за принос към индийското кино. Кумар беше депутат в горната камара на индийския парламент.
БТА