Пиер Московиси оглави френската парламентарна анкетна комисия за Либия
Пиер Московиси оглави френската парламентарна анкетна комисия за Либия / снимка: Sofia Photo Agency
Парламентарната анкетна комисия за обстоятелствата, при които през юли бяха освободени българските медици в Либия, започна работа и поиска да изслуша либийския лидер Муамар Кадафи и някои висши представители на ЕС, съобщи Франс прес, позовавайки се на парламентарен източник.

Трийсетчленната комисия под председателството на депутата социалист Пиер Московиси свика тази сутрин първото си заседание, за да одобри реда за изслушване.

Не е изключено да бъде разпитан либийският ръководител, каза Московиси. Сред трийсетината имена в списъка за изслушване фигурира и името на сина на Кадафи, Сейф ал Ислам, изиграл ключова роля в преговорите.

Комисията иска да изслуша петте български медицински сестри и лекаря, освободени след осемгодишен престой в либийски затвор, председателя на комисията по външните работи в българския парламент Соломон Паси, председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и европейски политически фигури като бившия британски премиер Тони Блеър и премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

От френска страна пред нея ще се явят четирима бивши външни министри - Юбер Ведрин, Мишел Барние, Доминик дьо Вилпен и Филип Дуст-Блази, както и генералният секретар на президентството Клод Геан.

Комисията иска да изслуша също главния дипломатически съветник на Никола Саркози Жан-Давид Левит, както и представители на френската компания "Арева" и европейския консорциум ЕАДС.

Засега ще оставим настрана изслушването на президента и съпругата му, казал Московиси според източника.

Сесилия Саркози изключи възможността да се яви пред комисията.

Комисията ще заседава всеки четвъртък в периода от 8 ноември до 13 декември. Заседанията ще бъдат отворени за представители на печата, а докладът й ще бъде публикуван на 4 февруари, уточнява АФП.