Петков в Рим
Петков в Рим / БТА
По думите му папата е дал своята благословия за работата на правителството и е заявил, че пътят им е правилен
„Папа Франциск ми каза няколко неща, които биха ми били полезни в следващите няколко дни. Първото нещо, което ми каза е, че корупцията е болест. Той вярва, че младите политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Той каза: „Тази болест е навсякъде, знам, че има и във вашата страна“. Наистина той го сравни с болест, като шарка, която тръгва по тялото. „Вие трябва да продължите това дело“, заяви премиерът Кирил Петков след аудиенцията си при главата на римокатолическата църква папа Франциск I във Ватикана.

"Той ме посъветва много ясно, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражески сили от чужди страни, двете битки едновременно се водят много трудно, така че трябва да се опитваме борбата да става на стъпки, а не едновременно във всички посоки. По думите му папата е дал своята благословия за работата на правителството и е заявил, че „пътят е правилен“, посочи още министър-председателят.

Стана ясно какво ще подари Кирил Петков на папа Франциск (ВИДЕО)

Според Петков, в аудиенцията си с папа Франциск не са обсъждали темата за даване на зелена светлина за преговорите със Северна Македония за членство в ЕС.

"Много е важно да имаме общ подход по темата със Северна Македония. Имаме голям консенсус и с част от опозиционните партии. Имаме ясни червени линии, като темата корупция. Но за други неща - национален въпрос какво да бъде бъдещето на нашата съседка и как да се придвижва това бъдеще, съгласно българската рамкова позиция", коментира още премиерът.

За отпадане на българското вето може да се говори само след като МВнР представи последните резултати на прогреса по този диалог, бих се радвал всички партии и служби на масата в КСНС да се обсъди. След това този прогрес и тези стъпки да се обсъдят в парламента и парламентът да се изкаже и даде ясна инициатива какво трябва българското правителство да направи, това е най-широкият формат и това е най-важната институция по този казус. Ако всички сме се обединили, да направим тази стъпка и само тогава, това е национален въпрос и трябва да се направи стъпка само след консенсус. 

Започна официалното посещение на премиера Петков във Ватикана и Рим

Петков коментира и с исканото заплащане за газови доставки от "Газпром" в рубли: "Когато имате договор и се нарушава едностранно, и когато се слагат допълнителни клаузи, които нарушават националния интерес, ние трябва да застанем твърдо и да кажем, че не сме съгласни с това поведение. До голяма степен показахме лидерство, особено когато крайният резултат е, че успяхме да намерим алтернатива на същата цена или дори по-ниска. С други думи - не винаги България трябва да е държава, която следва добри или лоши практики", заяви премиерът.

Украинското жито е важно за Европа и Северна Африка, ще направим всичко възможно, за да съдействаме разблокирането, посочи още Кирил Петков.