Българската делегация, ръководена от министър-председателя Кирил Петков, пристигна в Рим, Италия, където ще бъде на двудневно посещение по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. 

При пристигането си, в Рим премиерът поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода. Скулптурата е издигната на Хълма на гарибалдийците, редом с други велики италиански революционери.

Премиерът Кирил Петков е на официално посещение във Ватикана и Рим

На хълма Джаниколо в близост до паметника на Капитан Петко войвода има паметна плоча, на която е написано: "В памет на българите-гарибалдийци, които със себеотрицание и героизъм се биха за свободата, единението и независимостта на Италия. От признателна Италия."

Утре, по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, премиерът и ръководената от него официална делегация ще бъдат приети на аудиенция от главата на Римокатолическата църква и ще се поклонят пред светите за българите места в Рим.
Визитата представлява оказване на внимание от главата на Римокатолическата църква към българската държава и българския народ. Същевременно това е признание за големия принос на светите братя Кирил и Методий за световната култура и духовност.

През 1980 г. папа Йоан Павел II обявява двамата светци за съпокровители на Европа. С този акт папата славянин отваря широко темата за единството на европейския континент, в който славянските народи имат своето достойно място.

На 23 май, вторник, премиерът и делегацията ще бъдат приети на аудиенция във Ватикана от главата на Римокатолическата църква папа Франциск. По традиция Негово Светейшество ще ги посрещне в Апостолическия дворец, а след аудиенцията Кирил Петков ще проведе среща с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

Премиерът Петков ще присъства и на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит – Антоний. Министър-председателят ще се поклони пред мощите на Св. Кирил. 

По време на посещението си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги, на която двамата се очаква да обсъдят двустранни въпроси и актуални теми от европейския дневен ред. 

След традиционното посещение в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, премиерът ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски.  

В състава на българската делегацията са вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, както и представители на Светия синод и на католическата църква в България. В нея участват още писателят Георги Господинов и председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски.