/ БТА
Започна вторият ден от визитата на министър-председателя Кирил Петков и ръководената от него българска делегация в Рим и Ватикана.

Тази сутрин премиерът Петков присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където е погребан славянският първоучител Константин Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит – Антоний. Министър-председателят се поклони и пред мощите на Св. Кирил.
 

Кирил Петков Рим

След броени часове ще започне и аудиенцията при папа Франциск.

Започна официалното посещение на премиера Петков във Ватикана и Рим

По традиция гостът носи подарък на негово Светейшество. Българската делегация ще дари изработена от вълна сцена на Рождество Христово. Автори са деца от социалния център „Рождество Христово“, който е създаден от Католическа апостолическа екзархия – София по инициатива на Папския съвет „Cor Unum”.




Подаръкът е символен. А целта – благотворителност. Българското правителство ще подкрепи финансово центъра. Ще бъдат предоставени средства за закупуване на учебни помагала, хранителни продукти, както и за организиране на празник на открито за децата.

Българската делегация е на двудневно посещение в Италия и Ватикана по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.
 

Кирил Петков Рим


Премиерът Кирил Петков е на официално посещение във Ватикана и Рим

Освен аудиенцията при главата на Римокатолическата църква, Кирил Петков ще проведе срещи с италианския си колега Марио Драги и министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски.

БТА