Петима пострадаха при пускането на биковете на фиестата в Памплона
Петима пострадаха при пускането на биковете на фиестата в Памплона / снимки: Reuters

Млад мъж бе промушен в крака и четирима по-леко ранени, след като хиляди търсачи на силни усещания се втурнаха пред шестте бика в първото препускане по улиците на северния испански град Памплона, където вчера бе дадено началото на традиционния 9-дневен фестивал Сан Фермин, съобщи АП.

Говорителят на Червения кръст Хосе Алдаба каза, че един младеж бил влачен няколко метра по земята, след като ризата му била захваната от рога на един от биковете, отървавайки се без наранявания. Но прободеният мъж е откаран в болницата на Навара, а на четирима от участниците във фиестата е била оказана помощ на място.

До края на празника всяка сутрин стотици смелчаци ще тичат пред шест бика, всеки от които тежи половин тон, опитвайки се да не бъдат намушкани от рогата им по 850-метров маршрут. Ежегодно има десетки ранени, много от които вследствие на падания.

По време на фиестата, вдъхновила Ърнест Хемингуей за едноименния роман, ще се леят много бира и вино. Предвидени са също религиозни процесии и концерти. Кметството на Памплона очаква около половин милион туристи, какъвто бе броят им миналата година. Кметът Енрике Мая се надява събраните приходи по време на  празника Сан Фермин да достигнат 70 млн. евро, разкрива БТА.

Петима пострадаха при пускането на биковете на фиестата в Памплона
netinfo


През 2011 г. в осемте бягания пред бикове участваха 20 500 души, предимно мъже на възраст между 18 и 35 години, като близо половината от тях бяха от чужбина.