/ БГНЕС
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е поискал подкрепа от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за преодоляване на резервите на скептичните държави-членки на ЕС и преди всичко на България по отношение на присъединителния процес на Скопие, това е съобщил самият Пендаровски по време на втория ден от официалното си посещение в Атина.

"На срещата с г-н Мицотакис стана специално въпрос за срещата ЕС-Западни Балкани в Словения. Поисках от него като авторитетен член на Европейската народна партия през последните години и като премиер на страна-членка на ЕС, който трябва да знае пълния смисъл на Преспанския договор, доколкото той не е сключен само за разрешаване на споровете за името (на Република Северна Македония), но и за установяване на стратегически партньорски отношения между Северна Македония и Гърция, (да предостави) по този въпрос подкрепата и помощта си спрямо онези представители на страните-членки, които още са скептични, преди всичко на България, и разбира се спрямо други, които евентуално биха имали негативни забележки към другата страна, която неофициално се разглежда в пакет с нас, Албания", каза Пендаровски.

Той уточни, че не е искал никакви гаранции или обещания, доколкото нещата не зависят от Мицотакис, но допълни: "Получих обаче ясен ангажимент и ясна декларация от негова страна, че досега е правил това и ще продължи да го прави".

Пендаровски каза, че са били определени дати за свикване на предвидените в Преспанския договор комисии по търговските марки и по историческите и археологическите въпроси, работата на които се е забавила заради пандемията. Конкретно за комисията по историческите и археологическите въпроси той каза, че преди пандемията тя е провела шест заседания. Протоколите от първите четири вече са приети, а до края на годината се очаква най-вероятно да бъдат одобрени протоколите и от останалите две заседания.

 
БТА