/ Gulliver/Getty Images, архив
"Истина е, че бъдещето на Северна Македония е в ЕС и искаме да бъдете до нас. Европейската комисия и аз самата стоим зад това, че вие постигнахте изключителен напредък и искам да бъда ясна, че сега ЕС трябва да изпълни обещаното", това заяви на съвместна пресконференция в Скопие с премиера Зоран Заев председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен изрази пълна подкрепа за официалното отваряне на присъединителни преговори със страната възможно най-скоро.

"Изцяло подкрепям официалното отваряне на присъединителни преговори със Северна Македония и с Албания възможно най-скоро, колкото се може по-бързо. Не губете вяра, извървяхте такъв път, постигнахте голям напредък. Имате подкрепа от много приятели в ЕС и нека да работим усилено за провеждането на тази първа конференция, това ще бъде нашата обща цел", заяви председателката на Европейската комисия.

Тя приветства реформите, които осъществява страната, особено в областта на върховенството на закона и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, посочвайки, че е важно този напредък да продължи.

Междувременно Урсула фон дер Лайен заяви на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама в Тирана, че Албания също ще бъде част от Европейския съюз.

"Албания заслужава и ще бъде в ЕС, няма никакво съмнение. Давам пълната си подкрепа на преговорите с Албания и Северна Македония колкото се може по-скоро. Вие споменахте някои трудности, аз съм решена първата междуправителствена среща да се проведе. Това сме го обсъждали преди, ние работим по въпроса", каза фон дер Лайен.
БТА