ПАСЕ призовава за оръжейно ембарго над Сирия
ПАСЕ призовава за оръжейно ембарго над Сирия / Reuters, архив

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ призова за спешно ембарго на ООН върху вноса на оръжия в Сирия, предаде Франс прес. "Призоваваме Съвета за сигурност на ООН да наложи спешно ембарго върху вноса на оръжия и военни материали в Сирия", се подчертава в резолюция на ПАСЕ, приета единодушно.

Само четирима от петимата присъстващи руски представители гласуваха против текста.

Миналата седмица в Париж американският държавен секретар Хилари Клинтън пледира за оръжейно ембарго. ЕС и Турция вече забраниха износа на оръжия за Сирия.

В резолюцията депутатите в ПАСЕ разкритикуваха нарушаването на правата на човека в Сирия, включително извършваните от опозицията и приканиха тези нарушения да спрат незабавно.

"Хуманитарната ситуация в Сирия е драматична. Обвиненията за нарушения на човешките права са към всички действащи лица в кризата", посочва ПАСЕ, цитирана от БТА.

Според парламентаристите "диктатурата, която е потискала сирийския народ десетилетия наред, няма никакво бъдеще и както изглежда е ясно, че режимът на Асад приближава към края си, а оттам идва и тежката отговорност на международната общност и на националната опозиция".