Папа Франциск окуражи младите хора да следват мечтите си и да не се поддават на днешните консуматорски "сирени", които обещават лесни удоволствия, предаде Асошиейтед прес.

Папата се срещна с ученици от католическото училище в Атина на последното събитие в рамките на петдневната визита в Гърция и Кипър, която беше доминирана от безпокойството му от тежкото положение на мигрантите, опитващи се да влязат в Европа.

При разговора с младежите Светият отец ги е окуражил да се придържат към вярата и да устояват на изкушението за постигане на материални цели. Той е цитирал "Одисея" на Омир и изкушението на сирените, "които с песните си омагьосват моряците и ги карат да се разбиват в скалите".

"Днешните сирени искат да Ви очароват със съблазнителни и настоятелни съобщения, които са фокусирани върху лесни печалби, фалшиви консуматорски нужди, култа за физическото здраве, за забавление на всяка цена", е отбелязал Франциск.

"Всичко това е като фойерверките - пламват за момент, но после се превръщат в пушек във въздуха".

Сред хората, поздравили папата, е имало и двама мигранти. Единият от тях - 18-годишният бежанец от Сирия Абуд Габро, е споделил с папа Франциск, че семейството му е избягало от Алепо през 2014 г., когато в дома им е избухнала бомба. След опасно пътуване с лодка от Турция семейството на Габро е пристигнало в Гърция.

Папа Франциск бе апострофиран от православен свещеник

"Трудно е да си на скала без вода или храна, в очакване да се удавиш. Лодка на бреговата охрана дойде да ни спаси", е разказал мигрантът.

Папата е изслушал историята, която нарекъл "истинска модерна одисея" и изразил благодарност, че Габро и семейството му са в безопасност след "толкова много трудности".

"Смисълът на живота не се намира като стоиш на брега, в очакване вятърът да донесе нещо ново. Спасяването на животи в открито море, плаването в преследване на мечтите, истински мечти - тези, които преследваме с отворени очи, тези, които изискват усилие, битки, попътен вятър, изненадващи бури ... не се парализирайте от страх - мечтайте! Мечтайте заедно!", заяви още папата.

Папата пристигна в Гърция, над 3500 полицаи следят за сигурността

По-рано днес папа Франциск ще срещна с представители на опозиционните партии в Гърция.

Папа Франциск пристигна в Атина на 4 декември, като преди това беше на посещение в Република Кипър.
БТА