Папа Франциск
Папа Франциск / БТА
Папа Франциск призова за бдителност срещу възхода на антисемитизма, като го нарече "фитил, на който не трябва да се позволява да гори", предадоха Франс прес и Ройтерс.
Папата пристигна в Унгария рано за необичайно кратка визита. Това подчертава различията му с премиера Виктор Орбан, заемащ националистки и антиимигрантски позиции, които го превръщат в политическа противоположност на папа Франциск, отбелязва Ройтерс.

Над половин милион унгарски евреи загинаха в Холокоста през Втората световна война. В Унгария живеят между 75 000 и 100 000 евреи, най-големият брой в Централна Европа, по данни на Световния еврейски конгрес. Повечето от тях са в Будапеща.

Папа Франциск отправи молитви страните да приемат афганистански бежанци

"Мисля за заплахата на антисемитизма, която все още дебне в Европа и на други места", заяви папата на среща с лидери на други клонове на християнството и евреи. "Това е фитил, на който не трябва да се позволява да гори. И най-добрият начин да го обезвредим е да работим заедно, позитивно и да насърчаваме братството", добави той.
Проучване на центъра за анализи "Медиан" за Федерацията на унгарските еврейски общност показа, че един на всеки петима унгарци е силно антисемитски настроен, а други 16 на сто са това, което проучването определя като умерени антисемити.

Проучването, публикувано през юли, е проведено в периода 2019-2020 година. Авторите подчертават, че в Унгария има по-малко антисемитски прояви като нападения и вандализъм, в сравнение с други европейски страни, отбелязва Ройтерс.

Папа Франциск отправи молитви страните да приемат афганистански бежанци

Унгарският премиер Виктор Орбан, който се смята за главният противник на "мюсюлманската инвазия" на Европа, представя страната си като сигурно място за евреите, посочва АФП. Правителството е обявило официално политика на нулева толерантност към антисемитизма и отделя средства за реновация и поддръжка на синагоги и еврейски гробища. В същото време Орбан ръководи кампания срещу американския финансист от еврейски произход Джордж Сорос, която според Световния еврейски конгрес
БТА