Папа Франциск е отправил молитви много страни да приемат афганистански бежанци, предаде Ройтерс.

Главата на Римокатолическата църква също така заяви, че е жизненоважно младите афганистанци да получат образование, което изглежда бе препратка към ограниченията, налагани в миналото от талибаните върху образованието на жените.

Талибаните обявиха пълен контрол над Афганистан

"В тези моменти на сътресения, когато афганистанците търсят убежище, се моля за най-уязвимите сред тях", каза папата при седмичната си благословия към вярващите.

"Моля се много страни да ги приемат и да защитят тези, които търсят нов живот", отбеляза духовният глава, който е изявен защитник на правата на бежанците и мигрантите.

Панджшир - единствената афганистанска провинция, която не се предаде на талибаните

Хиляди афганистанци, евакуирани от САЩ, чакат в т. нар. транзитни центрове, разположени в страни като Катар, Германия и Италия. Хиляди други се опитват да напуснат страната по суша през съседните страни като Пакистан.

"Моля се също така за разселените в други държави, нека те получат помощ и необходимата защита. Нека младите афганистанци получат образование, което е същностно благо за човешкото развитие", каза папа Франциск.

Когато по-рано талибаните бяха на власт в Афганистан, на жените не се позволяваше да работят, а на момичетата - да ходят на училище.
БТА