Радикалното движение на талибаните заяви, че е установило пълен контрол над цялата територия на Афганистан, включително провинция Панджшир. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници в организацията.

Източник в региона от своя страна каза пред ТАСС, че националните сили на съпротивата в провинция Панджшир, които не са се подчинили на радикалното движение на талибаните, са отрекли разпространената по-рано информация от талибаните, че са успели напълно да превземат региона.

Панджшир - единствената афганистанска провинция, която не се предаде на талибаните

По-рано турският вестник Yeni faafak, позовавайки се на своя кореспондент в Кабул, написа, че контролът над афганистанската провинция Панджшир е преминал на страната на представителите на радикалното движение.

Изданието отбелязва, че в посочената провинция, разположена на 150 км от Кабул, е имало жестоки военни действия.

След неуспешни разговори между талибанските служители и делегацията на Националния фронт на съпротивата, бойците започнаха нападение срещу Панджшир по-рано тази седмица. Фахим Дащи, говорител на милицията, заяви пред ТАСС в четвъртък, че радикалите не са успели да заемат нито един пост в региона.
От къде идват милионите на талибаните

Той също така каза, че около 350 талибани са убити в боевете, без да посочва броя на убитите в редиците на съпротивата. В същото време радикалите обявиха успешен напредък в Панджшир и намеренията си да поемат контрола над цялата провинция „в близко бъдеще“.
БГНЕС