/ Gulliver/Getty Images
Талибаните успяха да завземат Афганистан само за няколко дни, но има една единствена провинция в цялата държава, която им се противопостави. Тя се намира на около 150 километра от столицата Кабул и носи името на долината, в която е разположена.

В провинция Панджшер се формираха отряди на съпротива срещу радикалните талибани, като към момента към нея са се присъединили няколко хиляди души.

Спряха всички полети от и до Кабул

талибани
БТА

До кога обаче ще успеят да издържат те?

"Стотици муждахидини на Ислямското емирство се насочват към щата Панджшер, за да поемат контрола над него, след като местните служители отказаха да го предадат по мирен начин", съобщиха талибаните на арабски в акаунта си в Туитър в ранните часове на понеделник.

Няколко часа по-късно те обявиха, че всъщност търсят политическо решение срещу съпротивата в Панджшер.

Същевременно талибаните посочиха, че техни бойци от съседните провинции Бадахшан, Тахар и окръг Андараб в Баглан са заели позиции близо до провинцията.

Талибаните владеят и централната банка на Афганистан

Пейзажът на долината Панджшер има ключова роля в нейния отбранителен успех. Скрити в планинската верига Хиндукуш и достъпни само през тесен пролом, местните сили отдавна са впрегнали отдалеченото му местоположение като предимство пред потенциалните нашественици.

Панджшер
Gulliver/Getty Images

Панджшер не беше завладяна от талибаните дори по времето на първото им управление в Афганистан между 1996 и 2001 г.