/ iStock/Getty Images
Терористичната мрежа Ал Каида поздрави тази седмица талибаните за "историческата победа" срещу САЩ, които евакуираха последните си войници от Афганистан, предаде ДПА.

"Поздравяваме ви за тази голяма победа срещу кръстоносния съюз", заяви "Ал Каида" в обръщението си към талибаните.

В обръщението на "главното командване" на екстремистката групировка, публикувано вчера от нейната медия "Ас Сахаб", те лично поздравиха талибанския лидер Хайбатула Ахундзада.
 
Талибаните превзеха Кабул миналия месец, още преди изтеглянето на американските войски да е приключило.

Ал Каида заяви, че победата на талибанското движение е "прелюдия към освобождението на Палестина" и ще доведе до освобождението на други региони като "Леванта, Сомалия, Йемен, Кашмир и останалите ислямски земи".

Групата също призова народа на Афганистан да се сплоти около талибаните и да се придържа към техните решения.
 

САЩ изгониха талибаните от Кабул през 2001 г., защото те укриваха членове на "Ал Каида", участвали в планирането и подготовката на терористичните атаки от 11 септември 2001 г., припомня ДПА.

В споразумение, което Вашингтон постигна с талибаните през февруари миналата година, правителството на бившия американски президент Доналд Тръмп обеща да изтегли всички сили на САЩ от Афганистан, а талибаните обещаха да прекъснат връзките си с Ал Каида и други терористични организации и да започнат вътрешноафганистански мирни преговори.

Ал Каида бе основана в края на 80-те години на миналия век в граничния регион между Афганистан и Пакистан. Първоначално групировката се фокусираше върху борбата срещу съветската окупация на Афганистан, но впоследствие разшири териториалния обхват на дейността си, като обяви, че се бори за победа на ислямизма в световен план.
БТА