Властите на Панама ще разследват случая с "Панамските документи" за офшорни компании на територията на страната, предаде АФП.

"Фактите, описани от националните и международни медии под название "Панамски документи", ще станат обект на разследване", се посочва в изявление на министерството на правосъдието.

САЩ проучват информацията за "Панамски документи"

Властите на Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия и редица други страни поискаха от журналистите копия на документите, за да ги проучат и вземат съответните мерки за борба със заобикалянето на данъчните закони.

Според главния издател на германския в. "Зюддойче" Волфганг Крах, цитиран от Асошиейтед прес, в документите са посочени имената на над 1000 германски граждани, които са използвали големи германски банки като Дойче банк (Deutsche Bank), Комерцбанк (Commerzbank), Хипо ферайнсбанк (Hypo Vereinsbank) и Байрише ландесбанк (Bayrische Landesbank).

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват пари

Публикуването на документите припомня необходимостта от по-решителни мерки в тази сфера, заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гуриа, цитиран от ТАСС.

През последните 7 години в света като цяло в тази сфера се е извършила "невероятна трансформация", отбеляза той. Вече 132 юрисдикции са се съгласили с обмена на информация "при поискване", а 96 от тях през идните две години ще преминат към автоматичен обмен на информация за финансовите сметки. Около 100 юрисдикции пък са се присъединили към многостранната конвенция за взаимна административна помощ по данъчни въпроси, припомни Гуриа.

Източник: БТА