Изтичане на 11,5 милиона документи от адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и могъщи хора, включително руският президент Владимир Путин, укриват парите си, съобщи ДПА, като цитира германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Журналистите са изготвили специална презентация на част от офшорните играчи, свързани със световната власт. Може да я видите ТУК

"Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca) - една от най-потайните офшорни юридически фирми, заяви, че в продължение на 40 години е помагала при пълна безнаказаност на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци. Фирмата каза, че никога не е била обвинявана в престъпна дейност.

Голямото изтичане на документи - от Русия до Исландия и ФИФА

Изтеклите данни, наречени "Панамски документи", са получени първоначално от германския всекидневник "Зюддойче цайтунг", излизащ в Мюнхен. Вестникът ги е получил от служител във фирмата, който предупредил, че рискува живота си, така че името му не е споменато в съобщението. "Зюддойче цайтунг" е представил документите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон, който ги е разпределил за анализ между медиите, членуващи в него, предаде Франс прес.

Агенцията уточни, че близо 370 журналисти в 78 страни са участвали в разследването, продължило близо една година.

"2,6 терабайта данни, 11,5 милиона документи и 214 000 "кухи" компании: Панамските документи са най-голямото изтичане на данни, с което са работили журналисти", пише "Зюддойче цайтунг".

62-мата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото половината свят

Повече от 214 хиляди офшорни компании са замесени във финансовите операции в повече от 200 страни и територии по целия свят. Документите свързват най-малко 72 сегашни и бивши държавни глави и 140 други политици и известни личности с незаконни финансови транзакции.

Сред тях са дългогодишният управник на Египет Хосни Мубарак и сирийският президент Башар Асад, също кралят на Саудитска Арабия, Мишел Платини, Лионел Меси и други личности от спортните среди, съобщи Франс прес.

Най-широко разпространените разкрития от Панамските документи хвърлят светлина за финансови транзакции, които са допринесли за богатството на членове от най-близкото обкръжение на руския президент Путин, посочва ДПА. Те са присвоили повече от 2 милиарда долара с помощта на банки и "кухи" фирми, допълва АФП.

Би Би Си уточни, че документите разкриват съществуването на мрежа за пране на пари, с която са свързани най-близките сътрудници на руския лидер и банка "Россия" - финансова институция, обект на санкции от САЩ и ЕС след анексирането на Крим от Москва, допълва ДПА.

Лошо начало на 2016-а за топ богаташите на света, изгубиха десетки милиарди за дни

Парите били прекарвани през офшорни компании, две от които официално са собственост на един от най-близките приятели на Путин.

Челистът Сергей Ролдугин се познава с Путин, откакто двамата са били тийнейджъри, и той е кръстник на президентската дъщеря Мария. На хартия Ролдугин е натрупал стотици милиони долари печалби от подозрителни сделки. Но документи показват, че компанията му е създадена, за да прикрие самоличността на истинския собственик и бенефициент, допълва Би Би Си.

Дружества, свързани с китайския президент Си Цзинпин, който афишира готовност за борба с корупцията, също се появяват в документите, проучвани от журналистите. В тях е и името на украинския президент Петро Порошенко.

В Панамските документи може да се прочете също как исландският премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон е имал необявено участие в банките в страната му, които бяха обект на спасителна програма. Той е обвинен, че е скрил милиони долари инвестиции в банки в страната зад тайна офшорна компания.

Светът на футбола, който вече бе разтърсен от корупционни скандали, свързани с шефовете на ФИФА, също фигурира в изтеклите документи. Четирима от 16-те ръководители на международната федерация са използвали офшорни фирми, създадени от "Мосак Фонсека". В документите фигурират имената на двадесетина футболисти от елитни клубове като Барселона, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед. Сред тя е Лионел Меси.

Освен футбола в схемата са участвали и представители на други спортове като хокей и голф.

Разкритията покриват период от близо 40 години - между 1977 до 2005 г. В тях се споменават също афери, реализирани в данъчни убежища от бащата, вече починал, на сегашния британски премиер Дейвид Камерън, посочва АФП.

Тези разкрития напомнят на направените от сайта Уикилийкс през 2006 г., но засягат основно корупцията по света.

Поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови, съобщава "24 часа". Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. Това показва до момента глобално разследване.

Източник: БТА

Източник видео: Novanews.bg