Голямо изтичане на документи от панамска адвокатска фирма разкрива използването на офшорни финансови центрове от богати и влиятелни личности. Това е безпрецедентно разкритие, което може да окаже значително въздействие - от Русия до Исландия и ФИФА, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Става въпрос за изтичане на над 11 милиона документа от адвокатската фирма "Мосак Фонсека" , специализирана в създаването на офшорни компании в данъчно райове. Материалите включват имейли, банкови данни и клиентска информация за период от няколко десетилетия.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

Документите са били предадени на германския ежедневник "Зюддойче цайтунг" и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ). Продължилото една година разследване е включвало над 100 медийни организации.

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, превърнал се в разгласител на поверителни документи, определи разкритието като "най-голямото изтичане в историята на журналистиката на данните", изтъква "Файненшъл таймс".

Панама ще сътрудничи на разследването за финансови машинации в света на богатите

МКРЖ заяви, че документите разкриват офшорни сметки на 140 политици и държавни служители, сред които десетки настоящи и бивши световни лидери, посочва американският в. "Ню Йорк таймс".

Притежаването на офшорни банкови сметки в много случаи не е незаконно. Понякога обаче те се използват от богати личности и престъпници с цел укриване на пари и бизнес транзакции и за избягване на плащане на данъци.

Изтичането на материалите става, след като в последните години бяха извършени значими разкрития, при които хора, работили за правителства или компании, са събирали вътрешни документи и после са ги предавали на медиите.

През 2014 г. Сноудън предостави на репортери най-малко 1,5 милиона документи от АНС, както сочеха оценките на разузнавателни служители. Въз основа на тези документи бяха написани стотици статии, припомня изданието.

Очаква се медийните организации, проучващи "Мосак Фонсека", да публикуват в идните дни още много статии въз основа на изтеклите документи. Панамската адвокатска фирма, която има десетки представителства по света, е разследвана от правоприлагащите органи в няколко страни по обвинения във връзки с пране на пари, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Зюддойче цайтунг", който се е сдобил с документите, и британският в. "Гардиън", с който са били споделени материалите, посочват, че хора от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин са прекарали 2 милиарда долара през мрежа от офшорни компании.

Жените, които имат едно общо помежду си - Владимир Путин

Изтеклите документи показват как тези пари са направили близки до Путин личности баснословно богати. Макар че името на президента не се споменава в материалите, данните разкриват модел, при който негови приятели са спечелили милиони от сделки, които, както изглежда, не биха могли да бъдат гарантирани без неговото покровителство, изтъква "Гардиън".

Разкритията засягат множество държавни лидери и известни личности, включително украинския президент Петро Порошенко, саудитския крал Салман, исландският премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон, аржентинския футболист Лионел Меси, отбелязва "Зюддойче цайтунг".

Източник: БТА