Ожесточени боеве с картечници и гранатомети в столицата на Бурунди
Ожесточени боеве с картечници и гранатомети в столицата на Бурунди / БГНЕС

Ожесточени боеве избухнаха в бурундийската столица Бужумбура между военни, лоялни на президента, и превратаджии, които твърдят, че са свалили държавния глава Пиер Нкурунзиза, намиращ се на посещение в чужбина. Това съобщиха очевидци и военни източници, цитирани от Франс прес. Боевете с тежки картечници и гранатомети се водят около сградата на националната телевизия и радио, контролирана от привърженици на президента Нкурунзиза.

Автоматична стрелба, прекъсвана от артилерийски огън, отеква днес следобед близо до бурундийското национално радио и телевизия, съобщи кореспондент на Франс прес, след като генерал от метежниците потвърди, че те са предприели настъпление.

Националното радио е спряло излъчването си. Директорът му е потвърдил, че предавателят е спрян. "Атакуват ни, наистина е много ожесточено, предавателят беше спрян и вече не излъчва", каза той.

Според цитирания от АФП генерал, поискал да запази анонимност, две от основните подразделения на метежническия лагер са получили заповед да завземат радиото и телевизията и се очаква това да стане бързо, тъй като те разполагат с нужните средства.

Стрелбата е избухнала веднага след като беше излъчено обръщение на президента Пиер Нкурунзиза, който е в Танзания от началото на опита за държавен преврат вчера.

Президентът осъди опита за преврат и заговорниците. "Благодаря на войниците, които възстановяват реда и прощавам на всеки войник, решил да се предаде", каза в обръщение държавният глава, цитиран от Ройтерс.

Журналистът на АФП не е успял да стигне до сградата на радиото и телевизията, тъй като пътищата са блокирани от силите, верни на президента Нкурунзиза, но е видял войници да настъпват към нея.

Около комплекса на радиото и телевизията имаше ожесточени сблъсъци с тежко оръжие и на разсъмване, след интервенция на началника на генералния щаб на бурундийската армия Прим Нионгабо, който съобщи, че опитът за преврат, предприет вчера от бившия шеф на разузнаването генерал Годфроа Ниомбаре, е бил неуспешен.

Изявленията на Нионгабо незабавно бяха опровергани от превратаджиите, които твърдят, че контролират почти цялата столица.

Сутринта метежниците не успяха да превземат комплекса, но техен говорител увери, че са спрели настъплението си, за да "няма ненужни кръвопролития" и че преговарят с лоялистите, за да ги убедят да се присъединят към каузата им.

След седмици на народни протести срещу намерението на президента да се кандидатира за трети мандат, бившият шеф на разузнаването генерал Годфроа Ниомбаре обяви вчера, че сваля от власт държавния глава и съставя преходно правителство. Самият президент по същото време се намираше в Танзания, за участие в регионална среща.

Президенството незабавно увери, че държавният преврат, ръководен от група "разбунтували се" военни, бил осуетен, но генералът пучист обяви, че е подкрепян от "голям брой" висши офицери от армията и полицията.

Тази нощ двата лагера потвърдиха позициите си. Генерал Нионгабо заяви, че опитът за преврат е неуспешен и лоялните на президента сили контролират всички стратегически обекти. Говорителят на пучистите, полицейски комисар Венон Ндабанезе заяви, че под техен контрол се намира летището. Привърженици на президента тази нощ атакуваха частни радиа и основната независима телевизия в страната, които бяха дали гласност на протестите срещу трети мандат на президента. Държавният глава призова народа на Бурунди да запази спокойствие в кратко обръщение, поместено в Туитър и на президентския сайт, предаде Ройтерс.

Все още няма яснота за местоположението на президента. Танзанийски официален представител заяви, че той е отпътувал вчера от Танзания за Бурунди. Източник от силите за сигурност каза, че Нкурунзиза все още е в Танзания, защото самолетът му не е могъл да излети за Бужумбура, където летището било затворено.

Източник: БТА