/ IStock
Последователка на религиозната секта "Свидетели на Йехова" получи присъда от две години затвор в Сибир, първата ефективна присъда, наложена на жена от началото на кампанията на репресии срещу този религиозен култ, предаде Франс прес. Осъдената е на 69 години.

"За пръв път жена, при това на възраст, беше осъдена на затвор", се съобщава в изявление на "Свидетелите на Йехова", които определят присъдата като безпрецедентно жестока и неоправдана.

Съдът в Абакан, столица на руската провинция Хакасия, призна Валентина Барановская за виновна в "членство в забранена организация". Синът й Роман Барановски получи шест години затвор за "организиране на дейността" на религиозната организация.

В Русия осъдиха шестима членове на „Свидетелите на Йехова”

"По равнище на безпричинните религиозни гонения съвременна Русия, се доближава до Съветския съюз", заяви Ярослав Сивулски, говорител на религиозната организация. По нейни данни са били произнесени 71 присъди, а 9 вярващи излежават в момента затворническа присъда в Русия.

Сектата "Свидетели на Йехова" беше забранена през 2017 г. от руското министерство на правосъдието, което класифицира организацията като "екстремистка". Тази обща формулировка може да визира както терористични организации, така и опозиционни групи или религиозни секти, отбелязва АФП.

"Свидетели на Йехова" са порицавани от влиятелната Руска православна църква, близка до Кремъл. Движението, основано през 70-те години на 19-и век в САЩ, смята себе си за единственото, следващо принципите на ранното християнство. Те често са обвинявани в сектантство.
БТА