ОССЕ е забелязала нов вид руско смъртоносно оръжие в Украйна
ОССЕ е забелязала нов вид руско смъртоносно оръжие в Украйна / БГНЕС, архив

Международните наблюдатели от ОССЕ са забелязали нов вид руска оръжейна система в контролираната от сепаратистите Източна Украйна, което може би е доказателство за продължаващия интерес на Москва към Украйна въпреки предприетата военна операция в Сирия, съобщи Ройтерс.

ОССЕ, която наблюдава спазването на режима на прекратяване на огъня в Източна Украйна, докладва, че е засекла за първи път мобилна система ТОС "Буратино".

За една година Източна Украйна бавно слезе в ада

ТОС (Тежка огнеметна система) за залпов огън "Буратино" изстрелва до 30 ракети с термобарични бойни глави, които разпръскват запалителна течност около мишената и я запалват. Тя може да разруши няколко градски квартала с един удар и да причини невъобразими поражения.

Единствено Русия произвежда системата и тя не е била изнасяна в Украйна преди избухването на конфликта, според изданието Джейнс дифенс и стокхолмския Институт за изследване на мира, който следи експорта на оръжия.

Разкритието на ОССЕ е смущаващо за Кремъл, който през последните дни насочи вниманието си от Украйна към Сирия. Съобщението се появява точно преди днешните разговори на президента Путин в Париж с лидерите на Германия, Франция и Украйна.

Александър Хъг от наблюдателната мисия на ОССЕ в Украйна казал за Ройтерс по телефона, че системата "Буратино" е била забелязана в тренировъчен лагер на сепаратистите в село Крухлик. "Видяхме оръжието на тренировъчния терен. Двете страни се споразумяха преди година да изтеглят тежките оръжия и присъствието на тази система на линията на съприкосновение е причина за тревога", каза Хъг.

Украинското министерство на отбраната съобщи на сайта си още през март, че сепаратистите използват седем системи ТОС "Буратино" и че една от тях е била унищожена от украинските сили.

Източник: БТА