/ БГНЕС
Опра Уинфри и Дуейн "Скалата" Джонсън създават фонд за възстановяване на хората, които са загубили жилищата си в горските пожари в Мауи, съобщават двамата във видеоклип, споделен в Instagram.

Двете звезди заедно дариха 10 млн. долара за стартиране на кампанията и приканват обществеността да помогне в усилията.

"Създадохме Народния фонд на Мауи, който ще даде пари директно в ръцете на хората, които се нуждаят от тях в момента", каза Уинфри, като обясни, че възрастните, които са загубили основните си жилища в пожарите в Лахайна и Кула, могат да получават по 1200 долара на месец. Това включва както собствениците на жилища, така и наемателите.

Уинфри каза, че идеята за фонда е била предизвикана от статия, която е прочела за Доли Партън, която помага на своята общност.

1100 души са в неизвестност след пожара на остров Мауи

"Това е чиста директна помощ от вас, която ще отиде пряко в техните ръце и веднага ще има някакъв реален ефект", добави Джонсън.

Средствата ще бъдат разпределяни "всеки месец, докато членовете на нашата общност все още се нуждаят от тях и докато средствата стигнат", се казва на уебсайта на фонда, където хората могат да даряват и да кандидатстват за помощ. "Жителите на Мауи трябва да решат как да изглежда възстановяването за тях самите, техните семейства и тяхната общност", се посочва на сайта.
БГНЕС