Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Американският президент Джо Байдън обеща да подкрепя хората от остров Мауи „толкова колкото е необходимо" при възстановяването от пожарите, които отнеха живота на повече от 114 души на хавайския остров, предаде Ройтерс.

„Фокусирани сме върху това, което следва. Това е дългосрочното възстановяване ... и ще го направим заедно", каза Байдън, който беше видимо развълнуван след обиколката на изпепеления град Лахайна. Той добави, че ще гарантира гласовете на хората да бъдат чути и ще зачита местните традиции.

След огнения ад в Хавай: Шефът на службата за извънредни ситуации подаде оставка

"Американският народ е с вас", каза американският президент на оцелелите от пожарите на 8 август, застанал до губернатора на Хавай, Джош Грийн, сенатори от острова и един конгресмен от Мауи.
 
След огнения ад на Хаваите: Властите обясниха защо не са задействали сирените

“Ще ви подкрепяме, колкото е необходимо", каза Байдън, стоейки до историческо баняново дърво, обгорено, но оцеляло от пожара. „Смятам, че това е мощен, много мощен символ за това, което можем и ще направим, за да преодолеем тази криза", каза той.

Американският президент припомни личните си трагедии, като автокатастрофата, при която загиват първата му съпруга и дъщеря му. Той каза, че разбира какво изпитват хората на Мауи - „тази празнина в гърдите, като че ли си попаднал в черна дупка".

Апокалипсис в рая: Опустошителните пожари превърнаха Хаваите в ад (ГАЛЕРИЯ)

Грийн благодари на Байдън за помощта му и похвали бързината на реакцията на федералните власти.
 
Алексей Маргоевски/БТА