/ iStock
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви пожарите в щата Хавай за катастрофа. Декларацията означава, че федералното правителство ще предостави финансиране, за да помогне за справяне с горските пожари, предава CNN.

Помощта ще бъде насочена както към държавни, така и към местни усилия за възстановяване. Засегнатите лица в Мауи ще могат да получат достъп до фондове за помощ като временни безвъзмездни помощи за жилища, ремонт на дома и евтини заеми за подпомагане при загуби на незастраховано имущество.

По-рано Белият дом е заявил, че администрацията "работи в много тясно сътрудничество с Хаваите“, докато щатът се бори с опустошителните горски пожари.

Огромен пожар в Хавай, десетки са загинали

"Също така разполагаме някои военни активи, персонал на FEMA (правителствена агенция за спешна помощ) на място“, е посочил координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации Джон Кърби пред CNN. "Ще се съсредоточим върху това възможно най-скоро.“

Служител на Белия дом е заявил пред CNN, че Хаваите са поискали доставки за подслон от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, включително вода, храна, детски легла и одеяла. Администраторът на регион 9 на FEMA Боб Фентън и неговият екип са в Оаху и той е разположил специализиран екип за бързо реагиране, за да помогне с федералните усилия за помощ, е добавил служителят.
Агенция "Фокус"