/ БГНЕС
Жителите на хавайския остров Мауи, чиито домове изгоряха в горски пожар, изпепелил исторически град и отнел живота на повече от 100 души, се преместват в хотели на архипелага, които са готови да ги приютят и да им предоставят услуги поне до следващата пролет, съобщиха представители на властите, цитирани от Асошиейтед прес.

След огнения ад на Хаваите: Властите обясниха защо не са задействали сирените

Властите се надяват да опразнят до началото на следващата седмица претъпканите, неудобни приюти и да преместят разселените хора в хотелски стаи, каза Брад Кизърман, вицепрезидент за операциите при бедствия към Американския Червен кръст. Това се предлага и на отговарящи на условията евакуирани лица, които са прекарали последните осем дни в автомобили или са къмпингували на паркинги, каза Кизърман.

"Ще може хората да останат в хотели толкова дълго, колкото е необходимо, за да им намерим жилище", каза Кизърман на брифинг.

Договорите с хотелите ще са за най-малко седем месеца, но лесно може да бъдат удължени, каза служителят на Червения кръст. Тези места за настаняване ще бъдат обгрижвани от доставчици на услуги, които ще предлагат храна, консултации, финансова и друга помощ, предоставяна при бедствия.

Мауи пожари
БГНЕС

Щатският губернатор Джош Грийн каза, че най-малко 1000 хотелски стаи ще бъдат заделени за хората, загубили домовете си. А от компанията "Еърбиенби" (Airbnb) заявиха, че ще осигурят настаняване за 1000 души.

Губернаторът на Хавай обеща да защити местните собственици на земя от недобросъвестни купувачи, докато Мауи се възстановява. Грийн е инструктирал главния прокурор на щата да работи за мораториум върху сделките със земя в град Лахайна, въпреки че призна, че този ход вероятно ще се сблъска с правни предизвикателства.

Тъй като пламъците погълнаха голяма част от историческия град Лахайна, местните жители се страхуват, че възстановеният град може да бъде още по-ориентиран към богати посетители.

Апокалипсис в рая: Опустошителните пожари превърнаха Хаваите в ад (ГАЛЕРИЯ)

Главният прокурор на Хаваите Ан Лопес каза вчера, че външна организация ще извърши "безпристрастен, независим" анализ на реакцията на правителството на пожарите. Разследването вероятно ще отнеме месеци, предположи тя.

Броят на жертвите нарасна до 111. Търсенето на изчезналите продължава и отвъд Лахайна, към други крайбрежни общности, които също бяха изпепелени.

Екипите по издирване бяха покрили до вчера около 45% от изгорената територия, каза губернаторът.

Продължаващото издирване беше помрачено от прекъсване на мобилните телефони и подвеждаща информация в социалните медии. Имаше и объркване при намирането на хора в болници, в къщите на приятели или в появилите се неофициални приюти. Много хора правеха листовки и ходеха от врата на врата в търсене на близки.

Междувременно началникът на службата за извънредни ситуации в окръг Мауи Херман Андая подаде оставка, след като бе разкритикуван от местните жители и медии за начина, по който островът е реагирал на смъртоносните пожари, които отнеха живота на най-малко 111 души, съобщиха длъжностни лица.

Мауи пожари
БГНЕС

"Предвид кризата, която преживяваме, екипът ми и аз ще назначим някого на тази ключова позиция, колкото е възможно по-бързо", каза в изявление кметът на Мауи Ричард Бисен.

Андая подаде оставката вчера - ден след първата си пресконференция, която се състоя повече от седмица след бедствието, разрушило и нанесло щети на 2200 сгради.

Общата стойност на материалните загуби възлиза на 5,5 милиарда долара. Стотици хора остават в неизвестност.

Някои жители на Мауи заявиха, че е можело много хора да бъдат спасени, ако са били пуснати аварийните сирени. Службата за извънредни ситуации обаче се отказа от използването им, като заяви, че те биха били неефективни и объркващи.
БТА