Хаваите след опустошителните пожари
Хаваите след опустошителните пожари / БГНЕС
110 са вече жертвите на катастрофалните пожари, които почти изпепелиха град на хавайския остров Мауи, предадоха световните агенции, като се позоваха на местните власти.

Хаваите след опустошителните пожари
БТА

Над 100 са вече жертвите на пожарите на Хаваите, Джо Байдън обеща да пътува до там

Пламъците погълнаха пристанищния град Лахайна, който е бивша столица на Хавайското кралство. Това е най-катастрофалният пожар от над век в САЩ и никой не може да обобщи все още какви са истинските мащаби на това бедствие.

Хаваите след опустошителните пожари
БТА

От седмица жителите на архипелага обвиняват местните власти, че не са задействали предупредителните сирени в Мауи. Вчера местните власти поясниха, че не става дума за пренебрегване на задължение или за забравяне на задействане на сирените. "Сирените са използвани основно за цунамитата и жителите са обучени да се подслоняват на по-високи места, когато ги чуят", обясни пред медиите Херман Андая, ръководител на агенцията за управление на кризите в Хавайските острови. Огънят бушувал на хълмовете на Лахайна и властите предпочели да предупредят хората чрез телевизията, радиото и чрез смартфоните, защото са се притеснявали, че ако чуят сирените, те ще се втурнат към възвишенията и ще се озоват насред пламъците. Но предупрежденията чрез другите средства се оказали безполезни заради прекъсванията на електроподаването заради бурните ветрове, подхранвани от тихоокеански ураган, отбелязва Франс прес.

Хаваите след опустошителните пожари
БГНЕС

Апокалипсис в рая: Опустошителните пожари превърнаха Хаваите в ад (ГАЛЕРИЯ)

В Лахайна живееха 12 000 души преди пожара. Сега спасителни и издирвателни екипи с обучени кучета са претърсили едва 38 процента от града за евентуални оцелели.

Досега са идентифицирани едва пет от жертвите. Близките на хора, които са изчезнали на острова, са приканени да дадат ДНК проби, за да бъде улеснено идентифицирането на труповете.

Хаваите след опустошителните пожари
БТА

Габриела Големанска/БТА