Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще пътува до Хаваите "веднага щом може" на фона на критиките към реакцията му на смъртоносните горски пожари, засегнали щата.

Говорейки в Милуоки във вторник, Байдън заяви, че иска да гарантира, че хората в щата имат "всичко, от което се нуждаят".

До момента е потвърдена смъртта на близо 100 души в пожарите.

Огненият ад на Хавайските острови: Жертвите растат, хиляди останаха без дом

Жителите на Хавайските острови се оплакват от темпото на реакция на федералното правителство на бедствието.

През уикенда, докато беше на Рехобот Бийч, Делауеър, Байдън беше попитан от репортер за нарастващия брой на загиналите в Хавай и отговори: "Без коментар".

Във вторник президентът заяви, че все още не е посетил Хаваите поради опасения, че това ще отклони ресурси и внимание от хуманитарната реакция. Джил Байдън ще го придружи на Хаваите.

"Не искам да преча. Бил съм в твърде много райони на бедствия", каза г-н Байдън. "Искам да съм сигурен, че няма да нарушим текущите усилия за възстановяване".

До момента над 500 федерални служители са изпратени да помагат в спасителните дейности, включително 150 специалисти по издирване и спасяване.

"В Мауи е изпратен допълнителен персонал, който да помага на вече намиращите се на място служители", добави американският президент.

Джо Байдън обяви горските пожари в Хаваите за катастрофа

Той заяви, че "всички налични федерални средства" в региона ще бъдат използвани за възстановителни дейности, включително американската армия и бреговата охрана.

Длъжностните лица в Хавай заявиха, че очакват броят на загиналите да нарасне през следващите дни, тъй като в най-засегнатите части на Мауи се откриват още тела.

В понеделник губернаторът Джош Грийн заяви, че само 25% от засегнатия район са били надлежно претърсени за човешки останки.

Приблизително 80% от Лахайна - град с около 12 000 жители - са унищожени от пожара.

На място в Мауи много жители заявиха пред Би Би Си, че са разочаровани от мащаба и скоростта на усилията за възстановяване.
БГНЕС