/ БГНЕС
Сателитни изображения, заснети преди и след пожара, показват опустошението, причинено от горските пожари, които бушуваха в историческото селище Лахайна на хавайския остров Мауи, предаде Асошиейтед прес.

На снимки, заснети преди пожара се виждат улици, покрай които има зелена растителност. На изображенията, заснети след пожара, се вижда сив, пуст пейзаж и руини, над някои от които все още се издигат облаци от дим.
 

БГНЕС



На един от наборите от изображения, заснети преди и след пожара, се вижда пищна местност с огромно дърво в сърцето на крайбрежното селище, която е превърната в посивял и почернял пейзаж, а клоните на дървото са обгорени. Кметът на Окръг Мауи Ричард Бисен младши каза, че Лахайна вече не прилича на мястото, в което е отраснал.
"Най-близкото нещо, с което мога да го сравня, е може би военна зона или все едно е избухнала бомба", заяви той днес в предаването "Добро утро, Америка" на телевизия Ей Би Си. "На улицата имаше коли с отворени врати, които са започнали да се топят и са залепнали за земята. Повечето сгради вече не съществуват. И така изглеждат цели райони", добави Бисен.

Пожарите на хавайския остров Мауи причиниха смъртта на най-малко 55 души. Стихията опустоши 1000 сгради и остави хиляди хора без дом, предаде Ройтерс. Властите също така се опитват да се справят с повсеместни прекъсвания на водоснабдяването и електроснабдяването на острова. Тази сутрин електроснабдяването все още не е било възстановено в около 11 000 домакинства и предприятия.
 

БГНЕС



Властите разработват и план за настаняване на изгубилите дома си хора в хотели и къщи за гости. На острова в момента работят четири приюта за останали без дом хора.
Обучени кучета от щатите Калифорния и Вашингтон от днес ще помагат за откриването на човешки останки в руините на Лахайна, а пожарникари продължават работата по потушаване на локални огнища и по-малки пожари. Опустошилият Лахайна пожар е един от три големи горски пожара, които все още горят на остров Мауи. Местните власти казаха, че два от тях са били овладени съответно на 80% и на 70%, но не дадоха оценка за пожара в централната част на източния край на острова.
 

БГНЕС

Владимир Арангелов/БТА