/ iStock/Getty Images
Иран е започнал да обогатява уран над равнището от 3,67 процента, разрешено му от международното споразумение за неговата ядрена програма, потвърди Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Франс прес и Ройтерс.
 
Вчера Иран обяви, че ще надхвърли позволения лимит. Днес той каза, че е започнал да обогатява уран до ниво от най-малко 4,5 процента.
 
МААЕ потвърди в комюнике, че нейните инспектори са установили, че Иран обогатява уран над разрешеното равнище от 3,67 процента.

Иран с остри заплахи към Европа по ядреното споразумение
 
Иран уверява, че не се стреми към атомна бомба, и уточни, че има за цел да обогатява уран до ниво от около 5 процента - далеч под необходимите 90 процента.
 
На 1 юли, след аналогично предупреждение от страна на Иран, базираната във Виена агенция от системата на ООН потвърди, че неговите запаси от нискообогатен уран са надхвърлили с малко позволения лимит от 300 килограма. Иран поетапно се отказва от свои задължения по датиращата от 2015 г. ядрена сделка, защото, според него, европейските страни не изпълняват своите ангажименти. Преди година американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението и наложи санкции на Иран.
 
Междувременно американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че САЩ са отворени за преговори с Иран, но няма да отстъпят пред него, в момент на нараснало напрежение между двете страни, съобщи Асошиейтед прес.

ЕС призова Иран да се откаже от действията, подкопаващи ядрената сделка
 
САЩ не искат война с Иран, но ще продължат да се противопоставят на "зловредното влияние" на Ислямската република по света, каза американският вицепрезидент. Той заяви, че САЩ "никога няма да позволят на Иран да придобие ядрено оръжие".
 
Американският президент Доналд Тръмп оказва нарастващ натиск върху Иран, след изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение между Техеран и световните сили, което налага ограничения върху ядрената програма на Ислямската република в замяна на облекчаване на санкциите срещу нея.

Германия настоява Иран да спре обогатяването на уран
 
Дипломатически съветник на френския президент Еманюел Макрон ще бъде утре и вдругиден в Иран, за да опита да намали напрежението между Техеран и САЩ, съобщи днес представител на Елисейския дворец, цитиран от Ройтерс.
 
Той каза, че както Иран, така и САЩ имат интерес да повишават напрежението на този етап, но прогнозира, че в крайна сметка и двете страни ще искат да започнат преговори.
 
"Важното при такива кризисни ситуации е да намерим онези допирни точки, които да ни отведат от крайното напрежение към преговорите, това се опитваме да направим", обясни той.
БТА