/ БГНЕС
Американските и правителствените сили в Афганистан са убили повече цивилни от талибаните през първите три месеца на годината, сочи доклад на ООН. Световната организация за пръв път отчита такъв обрат, откакто води статистика на жертвите.

Десет деца са убити при американски въздушни удари в Афганистан

„Шокиращ брой цивилни продължават да са убивани и осакатявани всеки ден. Всички страни в конфликта трябва да направят повече за защитата на гражданите“, заявява специалният представител на ООН за Афганистан Тадамичи Ямамото.

581 цивилни афганистанци са убити, а 1192 ранени през първите три месеца на 2019-та, което е с 23 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. За пръв път американските и правителствените сили в Афганистан са убили повече цивилни от талибаните. Според доклада на ООН афганистанските сили за сигурност все повече разчитат на въздушни удари, като повечето от тях са извършени от американските военни. Въздушни атаки са отнели живота на 145 граждани и са ранили 83-ма – с 41 процента повече, отколкото при нападения от въздуха през първото тримесечие на 2018.

Двама американски военни са убити при операция в Афганистан

Според данни на армията на САЩ, цитирани от „Ню Йорк таймс“, американски самолети са пуснали 790 бомби и други муниции в Афганистан през януари и февруари. За сравнение през същите месеци на миналата година тази цифра е 847.

През февруари т.г. ООН обяви, че 2018-та е била най-смъртоносната за цивилните афганистанци, откакто организацията започва да води статистика през 2009-та. Близо 4000 са цивилните жертви през миналата година, сред които рекорден брой са деца. Отговорност за 63 процента носят талибаните, а за 24 на сто проправителствените сили.

Тръмп изрази одобрение към съветската инвазия в Афганистан

Около 14000 американски военни са в Афганистан в момента. Приблизително половината от тях обучават местните сили за сигурност, докато Американските части за специални операции съвместно с афганистанските командоси провеждат контратерористични нападения срещу „Ал Каида“ и групировката „Ислямска държава“.