САЩ удължават военното си присъствие в Афганистан
САЩ удължават военното си присъствие в Афганистан / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че удължаването на американското военно присъствие в Афганистан ще осигури най-добрата възможност за постигане на траен напредък, предаде ДПА.

Обама обяви, че е взел решение да задържи намиращите се в Афганистан 9800 американски военни през по-голямата част от 2016 г., а от 2017 г. да остави там 5500 войници, защото ситуацията със сигурността "все още е много деликатна, а на някои места има риск от влошаване".

Той подчерта, че мисията продължава да е за обучаване на афганистанските сили и за антитерористични операции и определи този ход като "скромно, но смислено удължаване".

"Не подкрепям идеята за безкрайна война. Като се има предвид какво е заложено в Афганистан обаче, аз съм твърдо убеден, че трябва да направим това допълнително усилие", каза той.

Сегашното решение е промяна спрямо обещанието на Обама да изтегли войските на САЩ от Афганистан преди края на мандата си, който завършва в началото на 2017 г., отбелязва Асошиейтед прес.

"Това е правилното решение. Като главнокомандващ няма да допусна Афганистан да бъде използван като убежище от терористите, за да нападнат отново нашата страна", каза президентът, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че това решение ще покаже на талибаните, че единственият начин да постигнат пълно изтегляне на американските войски е да сключат споразумение с афганистанското правителство.

"Властите на Афганистан носят пълната отговорност за сигурността на страната си, но афганистанските сили за сигурност не са толкова силни, колкото трябва, поради което и взех това решение", каза Обама, цитиран от ТАСС.

През март той преустанови изтеглянето на американските войски от Афганистан, макар и по-рано да обеща, че до края на тази година половината от тях ще се върнат у дома, а след още една година ще има американски военни само на територията на посолството в Кабул. Смята се, че президентът се е отказал от тези свои намерения под натиска на Пентагона и на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, както и на афганистанското държавно ръководство, което се опасява, че афганистанската армия няма да може сама да защити страната от талибаните и Ал Каида, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА