От международната неправителствена организация "Лекари без граници" се обадили на американските сили в Афганистан, за да спрат да бомбардират болницата й в северния град Кундуз. Въздушните удари обаче продължили, предаде Ройтерс, като се позова на представител на хуманитарната група.

Първата бомба паднала в 2.10 ч. сутринта. От "Лекари без граници" няколко минути по-късно подали сигнал в Кабул и във Вашингтон. Бомбардировката обаче продължила до 3.13 ч.

Въздушен удар улучи болницата на „Лекари без граници” в град Кундуз

По последни данни при въздушните удари са били убити девет служители на болницата. 37 души са тежко ранени, предаде Франс прес. Към момента на бомбардировките в болницата са се намирали общо 105 пациенти и 80 служители.

От НАТО признаха, че лечебното заведение може да е било улучено като "страничен ефект" от американски въздушни удари.

От афганистанска страна бе съобщено, че командващият силите на САЩ в Афганистан генерал Джон Кембъл се е обадил на президента на Афганистан Ашраф Гани, дал е подробности за операцията и се е извинил. Тази информация обаче засега не бе потвърдена от международната коалиция. Говорителка на коалицията каза, че проверява информацията, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА