Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и човешка кожа, отколкото по-ранните версии на коронавируса, установиха японски изследователи при лабораторни тестове.

Специалист: България вече е във фазата на Омикрон

Според тях високата му "стабилност в околната среда" - способността му да остава заразен, може да е помогнала на Омикрон да измести Делта като доминиращ вариант и да се разпространи бързо. Върху пластмасови повърхности средното време на оцеляване на оригиналния щам и вариантите Алфа, Бета, Гама и Делта е съответно 56 часа, 191,3 часа, 156,6 часа, 59,3 часа и 114,0 часа. В сравнение със 193,5 часа за щама Омикрон, съобщават изследователите в bioRxiv. Върху кожни проби от трупове средното време за оцеляване на вируса е 8,6 часа за оригиналната версия, 19,6 часа за Алфа, 19,1 часа за Бета, 11,0 часа за Гама, 16,8 часа за Делта и 21,1 часа за Омикрон.

Лъч надежда: Ще сложи ли Омикрон край на пандемията

Върху кожата всички варианти са напълно инактивирани при 15-секундно излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. "Ето защо", заключават изследователите, "е силно препоръчително в настоящите практики за контрол на инфекциите (хигиена на ръцете) да се използват дезинфектанти,... както е предложено от Световната здравна организация."

Извършването на бързи тестове за антигени е най-добре да се извърши с тампон от носа.

Потребителите на бързи антигенни тестове за откриване на COVID-19 трябва да вземат секрет от ноздрите си според указанията на производителя, а не вместо това да вземат секрет от гърлото или бузата, показват нови изследвания.