Обнадеждаващ сигнал навръх вълната от Омикрон: в Европа пандемията върви към своя край, предполагат от СЗО. Ще се превърне ли пандемията в ендемия и кога и как може да се завърне COVID-19?

Пандемията ще се превърне в ендемия?

Две години след началото на пандемията Европа е в плен на доминиращия в момента вариант на коронавируса Омикрон. И въпреки това все по-често се говори за възможен скорошен край на пандемията: експерти предполагат, че коронавирусът може да се превърне в ендемична инфекция, която, подобно на грипа, да засяга редовно определени региони или определени части от населението, пише Deutsche Welle.

"Правдоподобно е да се предполага, че в Европа пандемията върви към своя край", заяви Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. Когато отшуми сегашната вълна, предизвикана от варианта Омикрон, в продължение на месеци ще има глобален имунитет, придобит или благодарение на ваксините, или в резултат от преболедуване, каза още Клуге и обясни, че с приближаването на пролетта и лятото роля ще изиграе и затоплянето на времето.

"Затова можем да се надяваме на относително спокойно време, преди COVID-19 да се завърне към края на годината", добави Клуге, но подчерта, коронавирусът няма да се завърне непременно като пандемия.

"Този вирус вече неведнъж успя да ни изненада"

Според преценките на СЗО до март 60% от европейците може да се заразят с Омикрон. За този вариант на коронавируса се знае, че е силно заразен, но поне според досегашните наблюдения предизвиква по правило по-леко протичане на болестта в сравнение с предишни варианти на вируса.

Въпреки тези обнадеждаващи сигнали Ханс Клуге призовава към предпазливост - заради вероятността от нови опасни мутации.

"SARS-CoV-2 вече успя да ни изненада не един и два пъти. Затова трябва да бъдем много внимателни", заяви експертът.
Deutsche Welle