"Над 80 процента от заболелите в София-град са с варианта Омикрон. Този процент за страната е малко над 40. Може да кажем, че този вариант малко по-малко завзема превес над Делта варианта и вървим в посока да се превърне в доминантен. Факт е, че той протича с по-лека като проява клиника, но е доста по-заразен”. Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Близо 10 000 са новите случаи на COVID-19 у нас

По думите от лекарите се очаква с нетърпение му се очаква появата на първите противовирусни препарати за лечение на COVID-19 – така наречените моноклоналните антитела.

„Това ще е първият ключ с борбата с вируса. Разбира се разполагаме с оръжие в лицето на ваксините, но те са превантивно средство, за да не се допусне голямо разпространение на вирус. Но за хората, заразили се с вируса и попаднали в болница – трябва да има алтернативен начин на лечение”.

Доктор Вълков подчерта, че вече има разработки на ваксини, които да са адаптирани към Омикрон варианта. „Друг е въпросът дали имаме нужда от такава адаптирана ваксина. Говорим за държави с висок процент на ваксинация. Ако човек е ваксиниран и има и бустерна доза – имунитетът му е достатъчно напрегнат в следващите няколко месеца и той би го защитил от боледуване на Омикрон варианта”.

„53 процента е по-малка вероятността човек да влезе в болница, ако е заразен с Омикрон. 74 процента е вероятността да попадне в интензивно отделение, а около 92-93 процента е вероятността да почине след заразяване с Омикрон. Това обаче важи само за хора преболедували или ваксинирани”, посочи той. "Засилва се притока на деца към педиатричните отделения", допълни д-р Вълков.