съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Шведски евродепутат получи обвинение в сексуален тормоз - заради опипване на колежка по време на парти миналата година, съобщи шведската прокуратура, цитирана от ДПА.

Петер Лундгрен от популистката дясна партия "Шведски демократи" преди време се извини за инцидента, случил се през март 2018 г. в хотелска стая край Стокхолм, като се оправда, че е бил под влияние на алкохола. Стокхолмският таблоид "Експресен" напомни за инцидента седмица преди изборите за Европарламент на 26 май тази година.

Канада ще изплати 900 млн. долара обезщетения на жертви на сексуален тормоз в армията


Партията се опита да потуши напрежението покрай сексскандала, като разпространи видеоклип броени дни преди изборите. В него жена, станала жертва на  и самият Лундгрен обсъдиха случилото се и се разбраха, че той остава в миналото. Лундгрен призна, че се е държал грубо с колежката си и й се извини, а тя каза, че не желае да уведомява полицията.
Впоследствие Лундгрен бе преизбран за втори мандат като евродепутат.

Вкараха за 87 години в затвора свещеници-педофили, малтретирали глухи деца


Сега обаче главната прокурорка Мария Стеруп се позова на въпросния видеоклип, за да обвини Лундгрен в сексуален тормоз.

Коментирайки обвинението, евродепутатът каза, че него му "е ясно от самото начало, че това не е въпрос, който касае шведската правна система", и че "нищо нередно не се е случило".

Говорител на партията Шведски демократи, третата по брой депутати в шведския парламент, също каза, че смята въпроса за приключен, но увери, че с оглед на появила се нова информация партията ще изчакаме процеса, иницииран от правосъдните органи.
БТА