Сред мерките, договорени между федералното правителство и провинциите в Германия, остава в сила изискването за събирането на максимум пет човека от две домакинства в частни домове. В бройката не се включват децата до 14-годишна възраст.

Меркел: Твърди мерки срещу коронавируса, затварят се магазини и училища

За коледните празници от 24 до 26 декември провинциите самостоятелно могат да разрешат „среща на 5 човека плюс деца до 14-годишна възраст в тесен семеен кръг“ като изключение от действащите ограничения за контактуване. Решенията ще бъдат взети въз основа на данните за степента на заразяване.

Понатието „тесен семеен кръг“ включва семейни двойки или партньори, преки роднини като родители, братя и сестри, децата на братятат и сестрите и членовете на техните семейства. В този случай те могат да бъдат от повече от едно домакинство.

Разрешават се религиозните служби в църкви, синагоги и джамии, както и срещи на други религиозни общности при спазване на обичайните правила: минимална дистанция от 1,50 метра, задължително носене на маска и забрана за пеене. За по-големи събирания се изисква регистрация.

В навечерието на Коледа и Нова година ще бъде в сила общонационална забрана за събиране. Ще се забрани паленето на фойерверки на обществени места, както и продажбата на пиротехнически средства преди Коледа.

В Берлин се готвят да ваксинират до 20 000 души на ден

До 10 януари се забранява консумацията на алкохол на обществени места, а за нарушения ще се налагат глоби. Институтът „Робърт Кох“ съобщи за 20 200 нови инфекции в неделя. Това е с 2 433 случая повече от предишната седмица. 321 души са починали от или с вируса.

Според института, седмичната заболеваемост се е увеличила допълнително до 169,1, като по този начин се отдалечава от целевата стойност 50, към която се стремят федералното и провинциалните правителства. Тя показва колко души на 100 000 жители в Германия са новозаразени в рамките на седем дни. 
БГНЕС