Обама ще качва седмичните си радиообръщения в YouTube
Обама ще качва седмичните си радиообръщения в YouTube / снимкa: БГНЕС

Традиционното седмично радиообръщение на американския президент вече ще се записва не само за слушателите, но и за зрителите на уебсайта за споделяне на видеоклипове YouTube, предаде Асошиейтед прес.

Барак Обама записва на видео седмичното обръщение на демократите и планира да продължи да записва радиообръщенията на видео, след като положи клетва на 20 януари, съобщи неговият екип. Обама превръща радио обръщението в "мултимедийна възможност" да комуникира директно с американския народ, гласи комюникето на неговия преходен екип. Дотогава видеоклиповете ще бъдат публикувани на преходния сайт на новоизбрания президент - change.gov

Роналд Рейгън постави началото на съвременното съботно радиообръщение на президента, което се превърна в задължителна част от седмичната програма на президентството и е съпътствано от отговор на партията в опозиция.

Досегашният президент Джордж Буш публикуваше аудиозаписи на своите радио обръщения в интернет на сайта на Белия дом whitehouse.gov.

Междувременно стана ясно, че новоизбраният американски президент Барак Обама се е срещнал в Чикаго със сенатора Хилари Клинтън и обмисля възможността да я назначи на поста държавен секретар в бъдещото си правителство. Това твърят двама анонимни представители на Демократическата партия, цитирани от Асошиейтед прес.

Двамата бивши съперници за получаване на президентската номинация на демократите се срещнаха в четвъртък следобед местно време. Конвоят на Клинтън, която като бивша първа дама получава охрана от тайните служби, си е тръгнал малко преди новоизбраният президент да приключи работния си ден в централата на преходния екип.

Говорителят на Клинтън препрати репортерите към преходния екип на Обама, откъдето отказаха коментар по въпроса.

Миналата седмица се появиха слухове, че Клинтън е кандидат за поста на първи дипломат на САЩ, но преговорите прекъснаха, тъй като активисти на партията изразиха съмнения, че тя е най-подходяща, отбелязва АП. Разговорите обаче са били възобновени в четвъртък - ден, след като Обама избра няколко бивши сътрудници на президента Бил Клинтън да му помагат при прехода към властта.